Nyilvános a titkosszolgálati jelentés: félmilliárd forintnyi támogatás érkezett készpénzben Karácsony mozgalmának számlájára is

Az összeget tizenkilenc részletben a párbeszédes Perjés Gábor fizette be készpénzben a szervezet számlájára, a pénz forrása egyelőre ismeretlen.

Munkatársunktól
2023. 06. 26. 14:15
null
20230609 Budapest Budapesti Lakógyűlés, lakossági fórumon a Fény utcai Piacon. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Nemzeti Információs Központ feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését, újabb megdöbbentő információk láttak napvilágot. 

Mint kiderült, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Oraculum 2020 Kft., illetve a DatAdat-csoport mellett – főként valutában – jelentős összeg áramlott a Karácsony Gergely által alapított Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára is.

A jelentés szerint a pártokon átívelő magyarországi politikai mozgalom azért jött létre, hogy támogassa Karácsonyt a 2021-es ellenzéki előválasztáson, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét. A mozgalom alapítói között megtalálhatók országos és helyi politikusok, ismert közéleti szereplők (közgazdászok, színészek, rendezők), pedagógusok, diákok.  

A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek, hiszen Perjés dolgozott annál a Wallis nevű cégcsoportnál, amelynek 2000 és 2005 között Bajnai Gordon későbbi kormányfő volt a vezérigazgatója. 

A mozgalom Facebook-oldala az ellenzéki előválasztást követően néhány héttel inaktívvá vált. A DatAdat Professional Kft. számlaforgalmi adatainak vizsgálata alapján a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület összesen több, mint 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a cégtől. A szóban forgó megrendelések kilencven százaléka Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott. A megrendelések fedezetét a mozgalom saját forrásból biztosította. A mozgalom számlájára egyetlen befizetőként Perjés Gábor azonosítható, aki a számla felett önállóan rendelkezik. 

 

Perjés tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be a számlára. A tranzakciók nagyobb része valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

A mintegy félmilliárd forint forrása egyelőre nem ismert. Mikroadományokról nyilvánvalóan nem lehet beszélni, hiszen az egyes utalások nagysága többször meghaladta az ötvenmillió forintot. 

Az már korábban kiderült, hogy egy másik mozgalom, a Márki-Zay Péter volt baloldali kormányfőjelölt nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom 1,85 milliárd forintnyi támogatást kapott külföldről az Action for Democracy (AD) nevű szervezeten keresztül. Az AD-t pedig az a Korányi Dávid vezeti, aki korábban Karácsony Gergely és Bajnai Gordon tanácsadójaként is ténykedett. 

Nagyon valószínű tehát, hogy a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számláján is külföldi pénzek landoltak. Ezen a ponton érdemes felidézni egy másik volt wallisos vezető, Gansperger Gyula mondatait, aki a baloldali viszonyokat a következő szavakkal jellemezte: „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. […] Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon. […] Minden ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön. Tehát ez nem állt volna össze, mint a tejbegríz.” 

Eddig az idézet Gansperger Gyulától. Amennyiben igaza van Bajnai Gordon harcostársának, akkor nem négymilliárd, hanem több mint négy és fél milliárd forintnyi külföldi támogatás érkezett külföldről a baloldalhoz. Ebből az összegből finanszírozták az ellenzék kampányát, amelyet a Bajnai Gordon féle DatAdat-csoport, illetve a Páva Zoltán érdekeltségébe tartozó vállalkozás, az EzaLényeg nevű portál kiadója, az Oraculum 2020 Kft. bonyolított. 

A külföldi beavatkozás során sérülhetett az ország szuverenitása, ezért a nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálatot indítottak az ügyben. A most nyilvánosságra került, a titkos minősítés alól feloldott jelentés ennek a vizsgálatnak az eredménye.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fény utcai piacon. (Forrás: Mirkó István)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.